Bijzondere bewapening-FN303-Enduser
Archief
-
Bijzondere bewapening-FN303-Enduser
Laat een reactie achterDe less-lethal middelen zoals de FN303, FN303P, CEW/taser zijn specifieke middelen van bijzondere bewapening. Ze verruimen het aanbod van « tools » van gebruikers binnen hun dispositief om, rekening houdende met de op- en afbouw van geweld, de beginselen van legaliteit, opportuniteit, proportionaliteit en subsidiariteit en de specifieke context, een meer geschikte/ minder ingrijpende oplossing te creëren voor het oplossen van een situatie.
De inzet van de bewapening is niet bestemd om het oplossen van een situatie te vergemakkelijken indien ze strijdig zijn met een of meerdere van de eerder aangehaalde rechtsbeginselen.
De opleiding omvat een theoretisch, technisch en tenslotte een situationeel- geïntegreerd gedeelte als einddoel. Het moet de gebruiker in staat stellen om de technische capaciteiten (en beperkingen) te kennen en te kunnen gebruiken in contextuele omstandigheden. De gebruiker moet op het einde van de opleiding in staat zijn een operationele risicoanalyse uit te voeren waarbij alle andere opbouwende gepaste middelen van geweldsbeheersing, te beginnen met het negotiëren, in overweging zijn genomen.
In geen geval zal de cursist de effecten van het less lethal middel ondergaan.
-
Politiekarabijnschutter – module ballistiek – kal.300
Laat een reactie achterGelijkheid is een fundamentele waarde. Doorheen de opleidingen die zij organiseren willen de politiescholen blijk geven van hun grote toewijding en inzet in de strijd tegen alle vormen van discriminatie.
Alle overwegingen in dit erkenningsdossier hebben dus zowel betrekking op vrouwen als op mannen, ongeacht hun ras, seksuele geaardheid of ander persoonlijk kenmerk.
-
Toezicht op welzijn gearresteerde personen in de politiecel
Laat een reactie achterDOELSTELLING
• Weten welke de wettelijke basis is om iemand op te sluiten in een politiecel.
• Weten welke zijn verantwoordelijkheden zijn wanneer hij toezicht moet houden op gearresteerde personen in de cel en welke de wettelijke basis is waarop zijn toezicht gebaseerd is.
• Weten wie zijn partners zijn als er incidenten zich voordoen en tot wie hij zich moet wenden voor bijstand.
• Weten welke fysieke of medische incidenten er zich kunnen voordoen wanneer personen worden opgesloten in een politiecel
• Weten welke ziektebeelden aanleiding geven tot een dringende tussenkomst in de cel. -
Serious game
Laat een reactie achter· Spelen van de serious game: quiz-vragen, dilemma’s en actiekaarten.
· Nabespreking. .
-
Intervisie Slachtofferbejegening aan derden
Laat een reactie achterWetgeving die de politie gebruikt om slachtofferbejegening, als basisfunctionaliteit binnen een politiezone, , toe te passen.
• Info die slachtofferbejegenaars van de politie te verwerken krijgen inzake psychologie van het slachtoffer, verwerkingsstrategieën, kinderen als slachtoffer van misdrijven en slechtnieuwsmelding en rouwverwerking.
• Hoe slachtofferbejegenaars getraind worden in communicatie en vaardigheden, in de omgang met slachtoffers.
• Hoe wordt er doorverwezen en hoe wordt de sociale kaart politie gebruikt.
-
Mercure Full
Laat een reactie achter· Dag 01 – Inleiding en volledige presentatie van MERCURE (interface, import, search, resultaten).
· Dag 02 en 03– Praktische toepassingen van MERCURE in het kader van verschillende onderwerpen
· Dag 04 en 05 – Praktische toepassingen van MERCURE in het kader van verschillende onderwerpen op basis van een ‘rode draad’-oefening.
-
PACOS Training
Laat een reactie achter· MODULE 1: Herhaling basisbegrippen van PACOS
· MODULE 2: De inbeslaggenomen voorwerpen
· MODULE 3: leveren en ontvangen van voorwerpen
· MODULE 4: verantwoordelijkheden en afhandeling (realisatie)
-
Arbeidsongevallen – Veiligheidsincidenten – Medische terugbetalingen
Laat een reactie achterModule 1: Arbeidsongevallen
Ø Toepassingsgebied in geval van arbeidsongevallen
Ø Begrippen bij arbeidsongevallen:
ü Definitie van arbeidsongevallen
ü Bepalende criteria en erkenning
ü Zwaar arbeidsongeval
Ø Procedures:
ü Arbeidsongeval zonder letsel
ü Arbeidsongeval met letsel
ü Zwaar arbeidsongeval
ü Arbeidsongeval met aansprakelijkheid van een derde
Ø Uitleg over de formulieren bij de verschillende soorten arbeidsongevallen:
ü CTX15 – meldformulier
ü Model A – aangifte van het ongeval
ü Model B – medisch getuigschrift
ü Het dringende inlichtingenbericht
Ø Mogelijk gevolg dat wordt gegeven aan het ingediende dossier in verband met een arbeidsongeval
Ø Rechten en plichten van het slachtoffer van een arbeidsongeval
Module 2: Veiligheidsincidenten
Ø Toepassingsgebied in geval van veiligheidsincidenten
Ø Begrippen van veiligheidsincidenten:
ü Definitie van veiligheidsincidenten
ü Gewoon veiligheidsincident
ü Zwaar veiligheidsincident
ü Geweldsincident (gebruik van wapen, spray, dwang,…)
Ø Procedures:
ü Gewoon veiligheidsincident
ü Zwaar veiligheidsincident
ü Geweldsincident
Ø Uitleg en aanpassing van de formulieren bij de verschillende soorten veiligheidsincidenten:
ü CTX15 – meldingsformulier van een incident
ü Het dringende inlichtingenbericht
ü Meldingsformulier geweldsincident
Ø Feed-back van de gegevens betreffende veiligheidsincidenten
ü Jaarrapport
ü Prev-info
Preventiefiche veiligheidsincidenten (Beswic-model)
Module 3: Medische terugbetalingen
Ø Toepassingsgebied in verband met de klassieke medische terugbetalingen en de terugbetalingen bij een arbeidsongeval
Ø Begrippen en algemeenheden met betrekking tot de diverse aanvragen voor klassieke medische terugbetalingen en voor terugbetalingen bij een arbeidsongeval
Ø Procedures voor klassieke medische terugbetalingen en terugbetalingen bij een arbeidsongeval
-
Slachtofferbegeleiding tijdens het identificatieproces-DVI
Laat een reactie achterSinds het bestaan van de dienst Disaster Victim Identification, hebben wij als slagzin “To speak for the Dead to protect the Living”. Voor de doden kunnen we niet veel meer doen, maar voor hen die achterblijven des te meer. Daarom hebben we sinds The Herald of Free Enterprise samengewerkt met psychosociale diensten om het leed van de nabestaanden op een zo goed mogelijke manier te kunnen opvangen en verzachten. Sinds die tijd werken we daarom samen met de dienst Dringende Sociale Hulpverlening van Rode Kruis Vlaanderen. Dit was lange tijd vooraleer slachtofferbejegening een basisfunctionaliteit van de politie werd.
In de loop der jaren is de psychosociale hulpverlening echter gegroeid en uitgebouwd. Dit maakt dat er anno 2019 een goed gestructureerde hulpverlening beschikbaar is binnen de geïntegreerde politie en dat deze daarenboven een wettelijk statuut verworven heeft: de politionele slachtofferbejegening als basisfunctionaliteit. Tijdens de rampspoedige gebeurtenissen van de laatste jaren werden we meer en meer overstelpt met vragen van lokale en federale collega’s belast met slachtofferbejegening om ook tijdens deze omstandigheden hun verantwoordelijkheid te kunnen opnemen. Doorheen de loop van de jaren is duidelijk geworden dat de woestijn intussen tot een florerend landschap herschapen is en dat er meer dan genoeg diensten waren binnen de politie welke de taak van het Rode Kruis konden overnemen. Daarenboven heeft het Rode Kruis Vlaanderen altijd gezegd dat zij ons zouden blijven bijstaan zolang de nood daartoe bestond. Bij de aanslagen van 22/03/2016 is eens te meer duidelijk geworden dat door de veelheid van actoren op het terrein de psychosociale diensten elkaar meer hinderden en zo ook een adequate zorgverlening naar de nabestaanden bemoeilijkten. Teneinde dit in de toekomst te voorkomen is het nodig om nu een pool politionele slachtofferbejegenaars op te leiden die het DVI kunnen bijstaan bij de inzameling van Ante Mortem gegevens, de slechtnieuwsmelding na identificatie van de overledenen, begeleiding van de nabestaanden tijdens de laatste groet en de teruggave van de persoonlijke voorwerpen vooraleer deze nabestaanden dan op termijn door te verwijzen naar verdere psychosociale begeleiding. Deze cursus laat toe aan deze politionele slachtofferbejegenaars, welke ervoor kiezen te worden geëngageerd in het DVI-proces, met het DVI kennis te maken. De cursus toont aan hoe er zal samengewerkt worden, wat het takenpakket is en hoe dit praktisch uitgevoerd wordt. Deze cursus zal op regelmatige tijdstippen moeten gegeven worden om voldoende politionele slachtofferbejegenaars te hebben en zo in alle mogelijke rampscenario’s het hoofd te kunnen bieden.
-
Mentor – Calog
Laat een reactie achterJe kan als mentor functioneren voor nieuwe collega's Calog die in dienst komen van de politie.