Slachtofferbejegening aan derden
Archief
-
Slachtofferbejegening aan derden
Laat een reactie achterWetgeving die de politie gebruikt om slachtofferbejegening, als basisfunctionaliteit binnen een politiezone, , toe te passen.
• Info die slachtofferbejegenaars van de politie te verwerken krijgen inzake psychologie van het slachtoffer, verwerkingsstrategieën, kinderen als slachtoffer van misdrijven en slechtnieuwsmelding en rouwverwerking.
• Hoe slachtofferbejegenaars getraind worden in communicatie en vaardigheden, in de omgang met slachtoffers.
• Hoe wordt er doorverwezen en hoe wordt de sociale kaart politie gebruikt.
-
Mercure Fuyll
Laat een reactie achter· Dag 01 – Inleiding en volledige presentatie van MERCURE (interface, import, search, resultaten).
· Dag 02 en 03– Praktische toepassingen van MERCURE in het kader van verschillende onderwerpen
· Dag 04 en 05 – Praktische toepassingen van MERCURE in het kader van verschillende onderwerpen op basis van een ‘rode draad’-oefening.
-
PACOS Training
Laat een reactie achter· MODULE 1: Herhaling basisbegrippen van PACOS
· MODULE 2: De inbeslaggenomen voorwerpen
· MODULE 3: leveren en ontvangen van voorwerpen
· MODULE 4: verantwoordelijkheden en afhandeling (realisatie)
-
Arbeidsongevallen – Veiligheidsincidenten – Medische terugbetalingen
Laat een reactie achterModule 1: Arbeidsongevallen
Ø Toepassingsgebied in geval van arbeidsongevallen
Ø Begrippen bij arbeidsongevallen:
ü Definitie van arbeidsongevallen
ü Bepalende criteria en erkenning
ü Zwaar arbeidsongeval
Ø Procedures:
ü Arbeidsongeval zonder letsel
ü Arbeidsongeval met letsel
ü Zwaar arbeidsongeval
ü Arbeidsongeval met aansprakelijkheid van een derde
Ø Uitleg over de formulieren bij de verschillende soorten arbeidsongevallen:
ü CTX15 – meldformulier
ü Model A – aangifte van het ongeval
ü Model B – medisch getuigschrift
ü Het dringende inlichtingenbericht
Ø Mogelijk gevolg dat wordt gegeven aan het ingediende dossier in verband met een arbeidsongeval
Ø Rechten en plichten van het slachtoffer van een arbeidsongeval
Module 2: Veiligheidsincidenten
Ø Toepassingsgebied in geval van veiligheidsincidenten
Ø Begrippen van veiligheidsincidenten:
ü Definitie van veiligheidsincidenten
ü Gewoon veiligheidsincident
ü Zwaar veiligheidsincident
ü Geweldsincident (gebruik van wapen, spray, dwang,…)
Ø Procedures:
ü Gewoon veiligheidsincident
ü Zwaar veiligheidsincident
ü Geweldsincident
Ø Uitleg en aanpassing van de formulieren bij de verschillende soorten veiligheidsincidenten:
ü CTX15 – meldingsformulier van een incident
ü Het dringende inlichtingenbericht
ü Meldingsformulier geweldsincident
Ø Feed-back van de gegevens betreffende veiligheidsincidenten
ü Jaarrapport
ü Prev-info
Preventiefiche veiligheidsincidenten (Beswic-model)
Module 3: Medische terugbetalingen
Ø Toepassingsgebied in verband met de klassieke medische terugbetalingen en de terugbetalingen bij een arbeidsongeval
Ø Begrippen en algemeenheden met betrekking tot de diverse aanvragen voor klassieke medische terugbetalingen en voor terugbetalingen bij een arbeidsongeval
Ø Procedures voor klassieke medische terugbetalingen en terugbetalingen bij een arbeidsongeval
-
Slachtofferbegeleiding tijdens het identificatieproces-DVI
Laat een reactie achterSinds het bestaan van de dienst Disaster Victim Identification, hebben wij als slagzin “To speak for the Dead to protect the Living”. Voor de doden kunnen we niet veel meer doen, maar voor hen die achterblijven des te meer. Daarom hebben we sinds The Herald of Free Enterprise samengewerkt met psychosociale diensten om het leed van de nabestaanden op een zo goed mogelijke manier te kunnen opvangen en verzachten. Sinds die tijd werken we daarom samen met de dienst Dringende Sociale Hulpverlening van Rode Kruis Vlaanderen. Dit was lange tijd vooraleer slachtofferbejegening een basisfunctionaliteit van de politie werd.
In de loop der jaren is de psychosociale hulpverlening echter gegroeid en uitgebouwd. Dit maakt dat er anno 2019 een goed gestructureerde hulpverlening beschikbaar is binnen de geïntegreerde politie en dat deze daarenboven een wettelijk statuut verworven heeft: de politionele slachtofferbejegening als basisfunctionaliteit. Tijdens de rampspoedige gebeurtenissen van de laatste jaren werden we meer en meer overstelpt met vragen van lokale en federale collega’s belast met slachtofferbejegening om ook tijdens deze omstandigheden hun verantwoordelijkheid te kunnen opnemen. Doorheen de loop van de jaren is duidelijk geworden dat de woestijn intussen tot een florerend landschap herschapen is en dat er meer dan genoeg diensten waren binnen de politie welke de taak van het Rode Kruis konden overnemen. Daarenboven heeft het Rode Kruis Vlaanderen altijd gezegd dat zij ons zouden blijven bijstaan zolang de nood daartoe bestond. Bij de aanslagen van 22/03/2016 is eens te meer duidelijk geworden dat door de veelheid van actoren op het terrein de psychosociale diensten elkaar meer hinderden en zo ook een adequate zorgverlening naar de nabestaanden bemoeilijkten. Teneinde dit in de toekomst te voorkomen is het nodig om nu een pool politionele slachtofferbejegenaars op te leiden die het DVI kunnen bijstaan bij de inzameling van Ante Mortem gegevens, de slechtnieuwsmelding na identificatie van de overledenen, begeleiding van de nabestaanden tijdens de laatste groet en de teruggave van de persoonlijke voorwerpen vooraleer deze nabestaanden dan op termijn door te verwijzen naar verdere psychosociale begeleiding. Deze cursus laat toe aan deze politionele slachtofferbejegenaars, welke ervoor kiezen te worden geëngageerd in het DVI-proces, met het DVI kennis te maken. De cursus toont aan hoe er zal samengewerkt worden, wat het takenpakket is en hoe dit praktisch uitgevoerd wordt. Deze cursus zal op regelmatige tijdstippen moeten gegeven worden om voldoende politionele slachtofferbejegenaars te hebben en zo in alle mogelijke rampscenario’s het hoofd te kunnen bieden.
-
Mentor – Calog
Laat een reactie achterJe kan als mentor functioneren voor nieuwe collega's Calog die in dienst komen van de politie.
-
Leiding geven – Coaching
Laat een reactie achterWelkom bij onze opleiding Leidinggeven.
Ontwikkel je vaardigheden in communicatie, teammanagement en strategisch denken onder begeleiding van een ervaren docent. Door praktijkgerichte lessen en uitdagende casestudies leer je om met vertrouwen en visie leiding te geven.
-
Mentor terugkomdag
Laat een reactie achterJe bent reeds een tijdje aan de slag als mentor. Wens je nieuwe inzichten te krijgen gelinkt aan de beoefening van het mentorschap en ervaringsgericht kennis uitwisselen met collega’s, kom dan naar deze terugkomdag die specifiek gericht is aan iedereen die mentor is.
Na een gedeelte specifieke bijscholing in de voormiddag, volgt de gezamenlijke maaltijd. In de namiddag werken we rond intervisie met specifieke thema’s (delen van ervaringen). -
Beperkte ruimte met een bijzonder risico- Interventie 3 tot 5 team
Laat een reactie achter- De interventie van PZ Antwerpen in 2010 waarbij een persoon is overleden in een cel en een mediastorm teweegbracht. Waarna een uitgebreid onderzoek bevolen werd in 2013 door de politieautoriteiten.
- In Maart 2016 werd een werkgroep samengesteld met leden van verschillende politiezones (Ukkel, Luik, Namen, Antwerpen, Brugge) en leden van DSU en DAP. Hun bevindingen zijn samengevat in deze vorming en bijbehorende werkfiches.
- De vaste commissie van 5 maart 2013, alsook het rapport van Comité P (1 april 2014) doen aanbevelingen met betrekking tot, onder andere, het referentiekader voor bijzondere bijstandsploegen dat vermeld wordt in de omzendbrief GPI81 (21/07/2014)
- Deze opleiding is de basiswerkwijze voor alle politiediensten, bijzondere bijstandsteams inbegrepen
- Voor de inzet van bijzondere bewapening FN 303(P) of Taser in een beperkte ruimte is het noodzakelijk om een ministeriële machtiging op naam en het brevet end-user of trainer van die bijzondere bewapening te bezitten.
-
Potentialiteitstest BBT- GPI81
Laat een reactie achter