AI in actie. Inspiratiedag voor lokale besturen
Vrijdag 5 september 2025 | Provinciehuis Leuven
Wat kan AI betekenen voor jouw lokaal bestuur? Op deze inspiratiedag hoor je van collega-besturen hoe slimme, haalbare projecten met AI vandaag al impact hebben op hun werking. Of hoe werk maken van een sterke, onderbouwde visie een eerste, slimme stap is in jouw AI-verhaal. Verwacht concrete verhalen, praktijkvoorbeelden, frisse ideeën en vooral: veel goesting om ermee aan de slag te gaan in jouw bestuur.
Schrijf je tijdig in want de plaatsen zijn beperkt.
Inhoud
Programma
9:00 uur – ontvangst met koffie
9.30 uur – welkomstwoord door gedeputeerde Tom Dehaene | Provincie Vlaams-Brabant
10.00 uur – keynote door Mathias Vermeulen | Winston Wolfe
Van hype naar hulp: wat AI echt kan betekenen voor jouw lokaal bestuur
AI is geen sciencefiction meer: het zit al in je mailbox, je vergadertool en je beleidsteksten. Maar hoe maak je als lokaal bestuur de sprong van ‘wat is het?’ naar ‘hoe helpt het ons’? In deze keynote neemt Mathias Vermeulen je mee op een nuchtere verkenning van AI: geen buzzwords, maar concrete toepassingen die vandaag al het verschil maken.
10.45 uur – koffiepauze
11.10 uur – expertensessie 1 (één van de sessies die je hebt gekozen)
12.15 uur – broodjeslunch
13.15 uur – expertensessie 2 (één van de sessies die je hebt gekozen)
14.20 uur – expertensessie 3 (één van de sessies die je hebt gekozen)
15.20 uur – receptie en netwerkmoment
Expertensessies
Er zijn 10 verschillende expertensessies. Bij je inschrijving kies je welke 3 sessies je wenst bij te wonen.
Chatbots als schakel in lokale dienstverlening in Tienen
Stad Tienen wil volop inzetten op chatbots. Want chatbots kunnen zorgen voor vlottere communicatie met burgers én efficiënte ondersteuning van onthaal- en interne medewerkers. Daarom werkt Tienen aan een traject om deze chatbots in te zetten. Zo kan dankzij een slimme inzet van AI en een goed beheer van data de stad een snellere, gerichtere dienstverlening bieden. Laat je inspireren door hun voortraject en ontdek hoe ook jouw bestuur dit pad kan bewandelen.
Spreker: Kenny Denruyter, diensthoofd ICT stad Tienen
Grip op AI: de stevige visie van Gent
Stad Gent bewijst dat je geen groot budget nodig hebt om met AI aan de slag te gaan. Met een heldere visie en kleinschalige projecten zet de stad doordachte eerste stappen. Tegelijk werkt ze aan meer overzicht en coördinatie tussen losse initiatieven, om zo de impact van AI maximaal te benutten. Of hoe een duidelijke visie een must is in het lokale AI-verhaal.
Spreker: Jan De Busscher, projectleider District09 (AGB en digitale partner van Stad Gent)
Slim water- en stadsbeheer in Roeselare
Met het project Rainbrain heeft stad Roeselare met succes een AI-gestuurd waterbeheerproject ontwikkeld. Slimme technologie helpt om waterlopen nauwkeurig te monitoren en overstromingsrisico’s tijdig te beperken. De technologie ondersteunt, maar de mens blijft aan het roer. Maar stad Roeselare gaat nog verder. Waar is de wegmarkering aan verfrissing toe? Hoeveel verf heb je daarvoor nodig? Is er ergens schade aan het wegdek? Welke bomen staan er in de stad? Heel veel data waar een bestuur niet altijd overzicht over heeft. Ook hiervoor trekt Roeselare volop de kaart van AI en slimme technologie.
Spreker: James van Zandweghe, projectleider ICT Stad Roeselare
Slimme mobiliteit: een digital twin voor Lubbeek
De gemeente Lubbeek had heel wat ingrijpende werken aan de weginfrastructuur. Maar wat was de impact hiervan op de verkeersstromen? Welke routes waren gevoelig voor sluipverkeer? Welke maatregelen troffen ze om de fietsverkeersveiligheid te verhogen? Lubbeek ontwikkelde een digital twin, een digitale dubbelganger van het Lubbeeks verkeer. Zo konden allerlei scenario’s nagebouwd worden om zo de beste oplossing te kiezen voor de realiteit.
Spreker: Mickaël Van Vaerenbergh, relatiebeheerder VERA
Slim, gedragen en gepeild: de AI-aanpak van Halle
Stad Halle pakt AI doordacht aan en zet in op drie sporen: communicatie, CoPilot voor iedereen en de integratie van AI in bestaande processen. Van crisiscommunicatie, opzoekhulp aan het onthaal tot transcriptie in de sociale dienst en HR en zelfs hulp bij sollicitaties. De focus ligt op concrete hulp in het dagelijks werk, zonder de menselijke inbreng overboord te gooien. Een praktijkgerichte aanpak waarin AI echt een meerwaarde wordt voor bestuur, medewerker én burger.
Spreker: Ward Kerckhof, directeur Ondersteuning Stad en OCMW Halle
Samenwerking als basis voor digitale SHIFT: de Zuid-West-Vlaamse aanpak
De lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar voor dé digitale transformatie. Zo creëren ze een kapstok voor digitaliseringsprojecten door in te zetten op digitale transformatie in de brede zin. Deze manier van werken biedt een basis voor AI-projecten. Naast samenwerken rond de strategie wordt ook aandacht besteed aan de digitale infrastructuur (data, servers…). Met dit project willen ze dienstverlening versterken door de vinger te leggen op de noden en zo de vertaling te maken in toekomstplannen.
Spreker: Sofie Hatse, projectverantwoordelijke digitale transformatie regio ZWVL | SHIFT
Van voice-to-report tot chatbot. Hoe Mechelen AI laat groeien vanuit de stadsdiensten
In Mechelen kregen alle stadsdiensten de kans om AI-projecten in te dienen, waarvan er twee geselecteerd werden voor uitvoering. Een voice-to-report-oplossing helpt medewerkers sneller verslag uit te brengen na contactmomenten, terwijl een slimme chatbot burgers wegwijs maakt in het vergunningenlandschap. Maar Mechelen kijkt verder dan alleen toepassingen: er wordt sterk ingezet op interne richtlijnen, opleidingen en het detecteren van echte efficiëntiewinsten. Een praktijkvoorbeeld van hoe AI doelgericht en gedragen kan worden ingezet binnen een lokaal bestuur.
Spreker: Karen Claes, afdelingshoofd Digitale Transformatie Stad Mechelen
Het juridische kader voor AI in je bestuur
AI biedt heel wat kansen voor lokale besturen, maar roept ook juridische vragen op. Hoe ga je om met privacy, transparantie en verantwoordelijkheid als je AI inzet in je dienstverlening? Een doordachte aanpak vergt niet alleen visie en technologie, maar ook een stevig juridisch kader. Deze sessie zoomt in op wat mag, wat moet en waar je als bestuur best op let.
Slimme milieuzorg: AI vangt de Aziatische hoornaar
Een slimme val met artificiële intelligentie moet de strijd aangaan met de invasieve Aziatische hoornaar. Dankzij een ingebouwde camera herkent de val het insect, elimineert het gericht en laat andere insecten vrij. Deze technologie wordt de komende twee jaar getest bij imkers in Schepdaal. De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt het project als een milieuvriendelijke én efficiënte oplossing om biodiversiteit te beschermen.
Spreker: René De Backer, voorzitter Vlaams Bijeninstituut vzw
AI in jouw bestuur: van idee tot praktijk
Stad Brussel toont hoe het anders kan: klachten over parkeerboetes worden voortaan automatisch verwerkt met behulp van AI. Ook op andere fronten maakt slimme technologie het verschil: van privacyproof bodemattesten opmaken bij OVAM, een vlotte eerstelijns chatbot voor het Departement Zorg tot de automatische toekenning van studietoelagen bij het FWO. Stuk voor stuk projecten waar digitalisering écht kan renderen. Möbius hielp om de stap van visie naar praktijk waar te maken.
Sprekers: Jeroen Van San, teamleider publieke sector en Jacob Laureyns, AI Business Analist, Möbius Business Redesign
Doelgroep
Deze inspiratiedag is er voor alle ambtenaren uit de lokale besturen.
Deelnamevoorwaarden
Prijs en inschrijven
- Prijs: 100 euro.
- Inschrijven kan via deze link.
- Er zijn 10 verschillende expertensessies. Bij je inschrijving kun je kiezen welke 3 sessies je wenst bij te wonen.
Praktisch
- Vanaf 9.00 uur kan je terecht in Provinciehuis in Leuven, Provincieplein 1, 3010 Leuven.
- Het Provinciehuis bevindt zich vlakbij het station van Leuven en is dus makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
- Kom je met de wagen? Maak gebruik van de ondergrondse parking aan voordeeltarief.
- Meer info over bereikbaarheid en parkeertarieven op de website