Docenteninfo - PIVO

Docenteninfo

Docent worden aan het PIVO

Het PIVO is steeds op zoek naar enthousiaste vakmensen die hun kennis willen overbrengen. Heb je hier interesse in? Laat dan zeker van jou horen. Hieronder lijsten we enkele relevante vragen en hun antwoorden over docent worden aan het PIVO op.

Wat is een PIVO-docent?        

Een PIVO-docent is iemand die veel vakkennis heeft opgebouwd. Deze persoon staat/ stond met zijn beide benen in het werkveld staat waardoor hij een massa aan expertise heeft opgebouwd. Hij wil deze heel graag overdragen aan cursisten omdat hij het gevoel heeft zo een bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe generaties beroepskrachten.

Een PIVO-docent is flexibel inzetbaar want de lessen kunnen zowel in de voor- als namiddag doorgaan van maandag tot en met zaterdag. Lestijden worden met wederzijdse toestemming ingepland.

Een PIVO-docent zet de cursist centraal en doet er alles aan binnen zijn mogelijkheden om de cursist voor te bereiden op het werkveld. Daarbij wil hij als docent constant zichzelf blijven verbeteren, professionaliseren en innoveren om de leerwinst voor de cursisten te maximaliseren. Een PIVO-docent heeft vaardigheden die cursisten kunnen boeien voor het vakdomein. Je inspireert de cursisten en zet ze actief aan het werk.

Een PIVO-docent is het uithangbord van het PIVO. Hij draagt de PIVO-visie uit en wil ook mee nadenken over relevante vraagstukken over zijn vakdomein.

Hoe ziet een contract eruit op het PIVO?       

Op het PIVO kan je, naargelang je situatie, werkzaam zijn onder een aantal verschillende stelsels. Je kan als PIVO-docent werken zowel binnen als buiten de diensturen. Wens je te werken buiten de diensturen dan kan dit via een arbeids- of samenwerkingsovereenkomst.

Via een arbeidsovereenkomst wordt je ingeschreven als werknemer van het PIVO. Bij een samenwerkingsovereenkomst werk je als zelfstandige en sluit je een contract af in het kader van een specifieke opdracht.

Wat biedt het PIVO mij?         

Als docent op het PIVO heb je een aantal voordelen. Naast je intrinsieke motivatie om docent te worden, kan je gratis deelnemen aan diverse vormingen/opleidingen, werk je in een fijne werkomgeving, kan je deelnemen aan professionele leergemeenschappen en ontvang je een loon per gewerkt uur.

Hoeveel zal ik verdienen op het PIVO?           

Het loon van een docent op het PIVO wordt bepaald op basis van het diploma of de beroepsgraad. Je wordt betaald voor de uren die je lesgeeft. Voorbereidingstijd en verwerkingstijd zitten hier in inbegrepen.

Hoe maak ik mij kenbaar als ik als docent wil functioneren? 

Je stuurt je CV en motivatiebrief op naar de school waarvoor je graag zou willen werken. Vertel in je motivatiebrief welke vak expertise je hebt en waarom je graag zou willen lesgeven. De school contacteert je met verdere informatie. Alle algemene vragen over docent zijn mag je sturen naar pivo.pedagogie@vlaamsbrabant.be.

Docent zijn op het PIVO

Het PIVO biedt verschillende ondersteuningsmogelijkheden om je als docent te ontwikkelen op professioneel vlak.  Zo kan je als docent opleidingen volgen, ga inspiratie opdoen bij collega-docenten of wordt gecoacht door de pedagogen. Ook startende docenten worden extra ondersteund vanuit het PIVO.

Om de kwaliteit van de lessen aan het PIVO na te gaan, worden er cursistenevaluaties en lesobservaties uitgevoerd.

Docenteninformatie

In onze docentengids vind je een handig overzicht van zowel beleidsinformatie, pedagogische informatie als praktische informatie die je kan raadplegen wanneer je het zelf nodig hebt. Wil je deze ontvangen stuur dan een mailtje naar pivo.pedagogie@vlaamsbrabant.be.