Docenteninfo - PIVO

Docenteninfo

Docent worden aan het PIVO

Het PIVO is steeds op zoek naar enthousiaste vakmensen die hun kennis willen overbrengen. Heb je hier interesse in? Laat dan zeker van jou horen. Hieronder lijsten we enkele relevante vragen en hun antwoorden over docent worden aan het PIVO op.

Wat is een PIVO-docent?        

Een PIVO-docent is iemand die veel vakkennis heeft opgebouwd. Deze persoon staat/ stond met zijn beide benen in het werkveld staat waardoor hij een massa aan expertise heeft opgebouwd. Hij wil deze heel graag overdragen aan cursisten omdat hij het gevoel heeft zo een bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe generaties beroepskrachten.

Een PIVO-docent is flexibel inzetbaar want de lessen kunnen zowel in de voor- als namiddag doorgaan van maandag tot en met zaterdag. Lestijden worden met wederzijdse toestemming ingepland.

Een PIVO-docent zet de cursist centraal en doet er alles aan binnen zijn mogelijkheden om de cursist voor te bereiden op het werkveld. Daarbij wil hij als docent constant zichzelf blijven verbeteren, professionaliseren en innoveren om de leerwinst voor de cursisten te maximaliseren. Een PIVO-docent heeft vaardigheden die cursisten kunnen boeien voor het vakdomein. Je inspireert de cursisten en zet ze actief aan het werk.

Een PIVO-docent is het uithangbord van het PIVO. Hij draagt de PIVO-visie uit en wil ook mee nadenken over relevante vraagstukken over zijn vakdomein.

Hoe ziet een contract eruit op het PIVO?       

Op het PIVO kan je, naargelang je situatie, werkzaam zijn onder een aantal verschillende stelsels. Je kan als PIVO-docent werken zowel binnen als buiten de diensturen. Wens je te werken buiten de diensturen dan kan dit via een arbeids- of samenwerkingsovereenkomst.

Via een arbeidsovereenkomst wordt je ingeschreven als werknemer van het PIVO. Bij een samenwerkingsovereenkomst werk je als zelfstandige en sluit je een contract af in het kader van een specifieke opdracht.

Wat biedt het PIVO mij?         

Als docent op het PIVO heb je een aantal voordelen. Naast je intrinsieke motivatie om docent te worden, kan je gratis deelnemen aan diverse vormingen/opleidingen, werk je in een fijne werkomgeving, kan je deelnemen aan professionele leergemeenschappen en ontvang je een loon per gewerkt uur.

Hoeveel zal ik verdienen op het PIVO?           

Het loon van een docent op het PIVO wordt bepaald op basis van het diploma of de beroepsgraad. Je wordt betaald voor de uren die je lesgeeft. Voorbereidingstijd en verwerkingstijd zitten hier in inbegrepen.

Hoe maak ik mij kenbaar als ik als docent wil functioneren? 

Je stuurt je CV en motivatiebrief op naar de school waarvoor je graag zou willen werken. Vertel in je motivatiebrief welke vak expertise je hebt en waarom je graag zou willen lesgeven. De school contacteert je met verdere informatie. Alle algemene vragen over docent zijn mag je sturen naar pivo.pedagogie@vlaamsbrabant.be

Docent zijn op het PIVO

Het PIVO biedt verschillende ondersteuningsmogelijkheden om je als docent te ontwikkelen op professioneel vlak.

 • Pedagogeninformatie
  Het PIVO heeft twee pedagogen. Je kan hen gemakkelijk bereiken via het e-mailadres pivo.pedagogie@vlaamsbrabant.be
 • Digitale docentenkamer
  In onze digitale docentenkamer kan je alle informatie vinden over je specifieke school, veiligheidsvoorschriften, schoolspecifieke regels en afspraken en pedagogische informatie.
 • Docentengids
  In onze docentengids vind je een handig overzicht van zowel beleidsinformatie als praktische informatie die je kan raadplegen wanneer je het zelf nodig hebt.

Als nieuwe docent op het PIVO is er veel informatie te ontdekken, ben je nog zoekend in je docent zijn en heb je nog veel vragen. Daarom zetten wij het eerste jaar erg in op een starttraject om je maximaal te ondersteunen. In het starttraject kan je je verwachten aan een meer ervaren docent als buddy, een kennismakingsmoment met andere docenten, lesobservaties, extra coaching, …

Pedagogische basisopleiding
Speciaal voor onze PIVO-docenten organiseren we een gratis vijfdaagse pedagogische basisopleiding.

Deze opleiding omvat 40 uur.
Korte inhoud:

 • Didactisch Model Van Gelder.
 • Didactische principes.
 • Het maken van lesvoorbereiding met opstellen van goede doelen op niveau van de groep (basisniveau inschatten).
 • Leerklimaat (met groepsdynamica en omgaan met een groep).
 • Didactische werkvormen.
 • Didactische hulpmiddelen.
 • Evaluatie (met stukje communicatie en feedback geven).


Bij het slagen voor deze basisopleiding krijg je:

 • Het attest ‘FOROP 1’ voor brandweerpersoneel OF.
 • Het attest ‘pedagogische opleiding’ voor DGH-personeel OF.
 • Het attest ‘didactiek voor gastdocent’ voor politiepersoneel.


Docentendag
We organiseren docentendagen waarin we jou willen: 

 • Bedanken voor je inzet voor het PIVO.
 • In contact brengen met andere docenten.
 • Vakinhoudelijk en didactisch nieuwe informatie uitwisselen./


Workshops, E-learning en webinars
Om specifieke pedagogische en vakinhoudelijke onderwerpen verder te belichten en docenten te professionaliseren organiseren we op regelmatige basis gerichte workshops, E-learnings en webinars.


Ben je docent op het PIVO en wil je meer info en je inschrijven?
Klik hier

 • Buddysysteem
  In het buddysysteem worden de muren van het leslokaal naar beneden gehaald en is het mogelijk om lessen zelf open te stellen voor collega-docenten of komen zij bij jou langs om geïnspireerd te worden.
 • Coaching
  Binnen PIVO staan er twee pedagogen klaar die met jou aan de slag willen gaan rond specifieke pedagogische vraagstukken. We kunnen samen nadenken over bepaalde vragen, jouw lessen observeren, samen lesinhouden uitwerken, …


Ben je docent op het PIVO en wil je meer info en je inschrijven?
Klik hier

Docenteninformatie

Wil je graag meer informatie over het worden of zijn van PIVO-docent, stuur dan een mailtje naar pivo.pedagogie@vlaamsbrabant.be